gawé

Saka Wiktionary, bausastra mardika
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

basa Jawa[besut]

gawé ( (ga)ꦮꦺ (we))

ngoko
Krama damêl
Ngoko gawé
Uga pirsani:
Tabel krama-ngoko
  1. pakaryan, kawajiban sing ditindakake; up.
    1. adol gawe: ngumuk-umukake kasrêgêpane;
    2. wis mêtu gawean: wis bisa têtulung makarya;
    3. andum gawe: mbage kawajiban sing arêp ditindakake;
    4. dadi gawe: njalari kêpêksa nindakake apa-apa, nusahake;
    5. kèri ing gawe: kèri ênggone tumandang, kèthèr;
    6. tumandang ing gawe: nindakake pakaryan;
    7. dudu gawene: dudu kawajibane;
  2. prakara sing pêrlu ditindakake, up.
    1. ana gawe parigawe; yèn ana gawe kabèh diwajibake dadi prajurit;
  3. guna paedah, kapêrluan; up.
    1. ora ana gawene: ora ana gunane;
    2. bisa olèh gawe: bisa kêlakon kang disêdya;
  4. ewuh mantu, têtakan lsp.; up. si Suta lagi duwe gawe;
  5. agawe: tumandang nganakake apa-apa, up. gawe omah;


Fairytale down blue.png Tembung turunan
  1. magawe: nggarap sawah ut. têgal;
  2. gawe-gawe: ethok-ethok, tmr. patrap;
  3. digawe-gawe: tumindak kalawan ora pêsaja;
  4. digawe: 1. dianakake nganti dadi barang lsp.; 2. diadoni tmr. tèh ut. kopi; 3. (sing digawe) asale, up. lêmari iki sing digawe wêsi; 4. dianggêp, dianggo; up. digawe gêguyon, digawe pêpundhèn; 5. pc. kanggo, up. cèt iki arêp digawe ngêcèt lawang; 6. dipigunakake kanggo; up. yèn mung rong kêthip digawe apa!;
  5. gawean: 1. tiron, ora sanyatane; 2. gêgawean: gawe apa-apa; 3. sing wis digawe, garapan; 4. pagawean: pakaryan, panggaotan;
  6. panggawe: n. pandamêl k. 1. cara anggone gawe; 2. solah tingkah (patrap) kang linakonan, up. panggawe ala;
  7. dipanggawe: disalahi sarana donga, tuju lsp.;
  8. panggawean: pakaryan.






Kata kunci/keywords: arti gawé, makna gawé, definisi gawé, tegese gawé, tegesipun gawé
Books-aj.svg aj ashton 01f.svg sapérangan utawa kabèh teges sing kaamot ana ing kaca iki dijupuk saka Bausastra Jawa, Poerwadarminta, 1939. Untuk pencarian yang lebih lengkap, silakan gunakan Leksikon sastra.org