Menyang kontèn

gunung

Saka Wikisastra, bausastra mardika

basa Jawa[besut]

Tembung aran

gunung

Aksara Jawa: ꦒꦸ (gu)ꦤꦸꦁ (nung)

Pangucapan[besut]

ngoko
Krama rédi
Ngoko gunung
Uga pirsani:
Tabel krama-ngoko
  1. pepunthuk sing gedhé lan dhuwur; dharatan dhuwur tinimbang tlatah sa'ubéngé, amarga obahing kahanan téktonik jagad.
  2. krama/ngoko panggedhéning distrik ut. kapulisèn (Surakarta);



  • sri gunung kn. wewujudan yèn saka kadohan becik, saka cedhakan ala;
  • kerubuhan gunung pr. nemu kasusahan gedhé;
  • dieletana segara gunung sap pitu pr. yèn wis tinakdir jodho adoha enggoné ut. dipalangana dikaya ngapa iya bakal ketemu.
  • katépan ngrangsang gunung pr. njangka prakara sing nglengkara;
  • kejugrugan gunung menyan (kembang) pr. nemu kabegjan gedhé;
  • ngontragaké gunung pr. asor (ringkih)bisa ngalahaké sing luhur (kuwasa);
  • nggunungi. patrap-pratingkahé kaya wong gunung;
  • gunungan. 1 (n. redèn k) tetironing gunung; 2 (kn. paredèn k) tetironing gunung kang digawé janganan lsp, kanggo ajad dalem yen pinuju grebeg; 3 kn. kayon (wayang kang awangun kaya gambar gunung ana gambarané gapura lan kekayon); 4 kn. (bathuk gunungan) awangun kaya gunungan wayang yaiku ing dhuwur semu lancip;
  • pagunungan. tanah ing gunung-gunung.
  • gegunungan, gunungan br. panggedhé, lelurah.
Sinonim / Dasanama (Tembung padha teges)





Delengen uga

Kata kunci/keywords: arti gunung, makna gunung, definisi gunung, tegese gunung, tegesipun gunung

Sapérangan utawa kabèh teges sing kaamot ana ing kaca iki dijupuk saka Bausastra Jawa, Poerwadarminta, 1939. Teges-tegesé sing luwih genep bisa digolèki ing Leksikon sastra.org.